SARMISEGETUZA – Denumire simbolica

Daca intrebi pe majoritatea romanilor, habar nu au de unde provine cuvantul “roman” sau “Romania”.

Cu siguranta majoritatea vor raspunde ca acest cuvant provine de la Roma, sau de la romani. 

Gresit! 

Roman sau Romania, provine de la cuvantul “ARMAN”, sau “ARMIS”, adica de la zeul Hermes, pomenit in mitologia greaca de atatea ori. Greci au preluat mai toate zeitatile de la traci si daco-geti.

Zeul principal la Getii era ARMIS, adica Hermes la greci.

sarpele-de-arama

Macedo-romanii, daca ii intrebi, tu ce esti de origine, o sa va raspunda ca eu sant arman.

Ce inseamna SARMISEGETUZA, capitala Daciei? S, este un adjectiv, ARMIS, este zeul Hermes, GETUZA, getul, sau al getilor. Deci Sarmisegetuza inseamna orasul locul sau cetatea lui Hermes getul!

 

GETII, erau de origine uriasi, a se consulta cartea “Urmasii lui Ham”

 

si cartea istoricului Nicolaie Densuseanu, dealtfel stearsa de pe net.

 

Dar, de fapt denumirea simbolica a Sarmisegetuzei, inseamna cu totul alceva.

Mult timp mi-a luat sa deslusesc, de ce trebuia sa fie pus un “S”, in fata lui Armis?

Apoi, ce insemna pana la urma cuvantul “get”?

Am luat-o pe rand! Am aflat ca get, de fapt inseamna batran sau vechi! Popoarele slave, au preluat de la populatia autohtona, adica de la VALAHI. Valahia inseamna tara zeului Bal, Val sau Hermes. Cuvantul get coincide cu “died”, adica batran, sau varsnic, sau cel vechi.

Trebuie deasemenea sa mentionez ca cea mai numeroasa familie din Muntenegru se numeste Getici, adica fiul getului.

Denumirea de Moldova, deasemenea provine de la zeul Mol. Zeul Mol este o alta denumire al aceluiasi zeu Bal, Vol, sau Armis. Pana si stema Moldovei, bourul, este simbolul aceluiasi zeu.

Dar ce insemna litera “S” in fata lui Armis?

Litera “S” este simbolul sarpelui din ordinul dragonului!

Din cartea mea pe care am editat-o inca in 1995, intitulata “Urmasii lui Ham, fiul blestemat al lui Noe”, se poate vedea ca Hermes (la greci) si Armis (la daci), este acelasi cu Bal-Hadad, Bel, Vel, Beliar. Acest cult, dealtfel amintit si in Vechiul Testament, a fost raspandit la toate popoarele antice din orientul mic si mijlociu, precum si la romani, sub denumirea de Bellator.

 

Deci Sarmisegetuza, inseamna mai pe limbajul nostru “Armis sarpele cel vechi”.

 

Pana si numele regelui Decebal, inseamna cel de-al 10 urmas al zeului Bal, Bal-Moloh, sau Hermes, Armis.

Dece, inseamna 10, Bal, este urmasul al 10-lea al zeului Bal-Moloh.

decebal_-500x500

Familiile de origine slava au in partea mare la baza numiri daco-getice

Familiile de origine slava au la baza numiri daco-getice

Cu totii stim ca cele mai multe familii slave din Serbia, Munte Negru, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Croatia, au terminatia vici sau ic. De exemplu:

Babici, Ciuturilovici, Erdeljanovici, Boinovici, Babovici, Dacici, Durici, Dinici, Paunovici, Popovici, Ciorici, Gerovici, Trojici, Vlajici, Vlahovici, Zafirovici…etc.

Ce inseamna de fapt terminatia “vici” sau “ici”? Inseamna fiul respectivei familii.

Astfel:

 1. Babici = provine de la bunica, deci fiul bunicii
 2. Ciuturilovici = provine de la cuvantul latin (s)citera, adica bidon.
 3. Erdeljanovici = Ardelean
 4. Boinovici = Provine de la boi, adica vacar, deci fiul vacarului sau a boierului. Boier in limba romana inseamna nobil, dar de fapt acest cuvant provine de la cel ce se ocupa cu cresterea boilor, deci tot vacar.
 5. Babovici = fiul  bunicii
 6. Dacici = de la daci
 7. Dinici = Dinu
 8. Paunovici = fiul lui Paun
 9. Popovici = fiul preotului
 10. Ciorici = cioara
 11. Gerovici = de la ger
 12. Trojici = Troia
 13. Vlajici = valah, fiul valahului
 14. Vlahovici = al valahului
 15. Zafirovici = Zamfir

 

…Lista poate continua la nesfarsit!!!

Cel putin 20-30 % din numirile de familii slave, au la baza numiri daco-getice sau romane!

 

Autor

Pompiliju Sfera

 

E-mail: pompiliju@gmail.com

Anunțuri

4 răspunsuri

 1. Sufixul -ovici, -evici e de origine slava si cu ajutorul lor se formeaza patronimicul si in rusa si alte limbi slave (in URSS si la toate popoarele, inclusiv neslave), dar radacina numelor este una est-latina, est-romanica, ceea ce arata ca populatia autohtona pana la migratia slavilor in Balcani a fost una traco-geto-dacica sau traco-ilirica. Limbile slave de sud, atat cele de est (bulgara si macedoniana), cat si cele de vest (sarba, muntenegreana, bosniaca, croata, slovena) contin multe nume din sfera materiala si culturala, care la slavii de est (ucrainenii, belorusii si rusii) lipsesc cu desavarsire sau au fost imprumutate de la slavii de sud, dar ele dintotdeauna au fost prezente la est-latini, est-romanici (aromani, istroromani, menglenoromani, vlahi, moldoveni etc.).

 2. Altceva e cand gasim cuvinte pur-slave comune cu ale geto-dacilor. De exemplu, in numele Burebista se distinge clar prima sa parte „Bure”, iar „burea” in slava inseamna „furtuna”, in Sarmisegetuza – „sarmi” ar putea fi comun cu Marea Sarmatica si populatia, pe care slavii o numesc „sarmati”.

 3. Dupa aparitia pe harta Europei a Statului Independent Romania s-a rescris toata istoria si totul a fost subordonat „mitului”, dulcei „minciunii” patriotice despre proveniența nobila de la Roma a poporului român si a limbii oficiale române a Statului România. Eminescu, fost membru al societatii studentesti vieneze „Dacia”, in „Scrisoarea III” i-a in derâdere acest „mit” despre originea „nobila” „Romana”: „Voi sunteti urmașii Romei?!…Toată greco-bulgarimea e nepoata lui Traian?.. E rușine omenirii sa va zică vouă oameni”. – Evident ca nu s-a format in cei 165 de sclavagizare a Daciei de Sud niciun popor nou „român” si nicio limba noua „româna”. Dupa 136 de ani de „mitizare”, „Romanizare” si „dedacizare”, dupa ce s-a introdus special litera „â” in alfabet – este greu de convins ca „România” nu provine de la „Roma” si Romani. Cum atunci sa numesti România? – „Rumania”, „Rominia”, limba „rumână, „romină”?! – E si mai confuz.

 4. Nici intr-un stat din Balcani aparut dupa 1878 nu s-a creat o confuzie intre numele identitatii nationale si limbii oficiale a statului si a numelui identitar si al limbii si populatii minoritare azi numite in engleza „Romani population”, „Romani language”. Denumirea tarii a fost piatra la temelia noului stat independent si aceasta piatra pusa gresit – ameninta azi intreaga constructie statala. A doua greaseala a fost tendita de a-i face „români”, vorbitori de limba română pe TOATA LUMEA, inclusiv pe romi. Daca lor li s-ar fi dat drepturile culturale, posibilitatea de a invata si a vorbi limba lor materna, de a avea posturile lor de radio si TV, azi nu era acest „babilon”, in care nu-i mai poti deosebi pe etnicii minoritari Romani (romi) de etnicii deocamdată majoritari români. Se facea o distincția clara intre cultura minoritara „manelista” si cea veritabila româneasca. „Romani population” treptat, pas cu pas, substituie populația de etnici români si inca câteva decenii si Rominia va fi tara „Romani population”. Nici acum nu e tarziu de a da minoritatii romilor toate drepturile pentru limba lor REGIONALA Romani si a evita confuziile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: