Calugarul Neofit Rilski

Neofit a fost unul dintre cele mai importante personaje ale mișcării educaționale bulgare din prima jumătate a secolului al XIX-lea, find numit de catre cunoscutul autor Konstantin Irechek ca find patriarhul invatatorilor si invatatilor Bulgari.

Majoritatea autorilor sant de acord ca Neofit s-a nascu in localitatea Bansko, locaitate de aromani, la anul 1793, dar dupa altii, la 1790 in satul Bania (Gulina Bania), Razlogo. Numele sau de mirean a fost Nicolas Poppetrov Benin. Tatal sau, Peter Benin, se trage din familia Beninovici, find primul invatator din Bansko, iar mama sa Ekaterina, este dintr-o familie de bogati comercianti de bumbac. Bunicul sau a fost staret la manastirea Rila, aceasta find ctitoria Sf. Ioan de Rila.

In copilarie, micul Nicolae Benin a fost un prieten foarte bun cu unul dintre baietii lui Dimitar Molerov al cărui tată este cunoscutul pictorul macedoroman si intemeitorul Scolii de Arta din Bansko, Toma Vishanov Moler (vezi art.precedent).

Parinti sai au dorit ca fiul lor sa devina pictor iconograf, in schimb Nicolae s-a decis sa devina calugar, reusind sa ajunga discipol al proeminentului Jerome Rilski, nascut tot in Bansko. La anul 1811 devine calugar, primind numele de Neofit, iar apoi a fost trimis sa-si continuie educatia la Melnik, iar apoi la Veles.

In 1827 merge si la Samokov, unde pentru o perioada de timp va fi secretar al episcopului Ignatius. Aici se imprieteneste cu tanarul pictor Zograf Zaharie, cu care va coresponda, scrisorile find o sursa biografica buna pentru cercetarea mortii timpuri a cunoscutului pictor de la anul 1853.

Dupa Pacea de la Adrianopol, episcopul va fi ucis, iar Neofit se reantoarce la manastirea Rila, unde lucreaza ca invatator pana in 1833, cand o parte din manastire va fi distrusa, find cuprinsa de flacari.

In acelasi an Neofit devine cleric la biserica metropolitana din Kazanlak, find apoi trimis la studii la Bucuresti. In 1834 Neofit se va reantoarce in tara la scoala din Grabovo. Aici va traduce NT in limba bulgara.

Pe parcursul vieti sale, Neofit publica multe materiale didactice ce vor folosi apoi in invatamant, Catehisme, Gramatica Bulgara, diverse texte in limba greaca si altele.

Din 1860-1864 ajunge staret la Manastirea Rila, pana la sfarsitul vieti.

Neofit_rilski

Publicitate

7 răspunsuri

  1. […] fost u icononar din Bulgaria, de origine Aromana, din familia Molerov, fiul lui Dimitar Molerov si nepot al lui Toma Vishanov. Simeon Molerov este unul dintre cei mai […]

  2. […] i-a invatat Arta picturii si pe nepotul sau Georgi Molerov, pe Mihalko Golev si pe calugarul artist Neofit Rilski […]

  3. […] Unul dintre cei mai insemnati stareti ai acestei manastiri a fos printre altii si Neofit Rilski. […]

  4. […] o face in localitatea natala cu Neofit Rilski pana in 1829, dupa care lucreaza ca invatator la Samokov (1829-1832, 1854-1855 si 1860-1861). A […]

  5. […] din Plovdiv, apoi tatăl său, slujitorul credincios Dimitri Mustakov; prințul îl cunoștea pe Neofit Rilski și Neofit Bozveli și poate cea mai mare influență asupra asupra lui Mihailo a avut-o renumitul […]

  6. […] cunoscut pe calugarl Neofit Rilski, cu care a fost […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: