Cladirea Cooperativei din Belgrad

Cladirea este situata pe strada “Karađorđeva” din Belgrad, construita in 1907 dupa proiectul arhitectilor Nikola Nestorović si Andra Stevanović.

Palatul cooperativei incepand din 1966 este declarat monument al culturi.

Cooperativa s-a infintat la anul 1882, la initiativa mai multor comercianti din oras, pentru finantarea diferitelor activitati economice si pentru imprumuturi, reprezentand la acea vreme un sistem modern de creditare ale intreprinderilor mijlocii, pentru revigorarea traficului bancar si de marfuri.

Printre reprezentantii cooperativei s-au distins personalități importante ale vieții economice și financiare din Belgrad, precum: Luka Ćelović, principalul organizator si donator, Kosta Taušanović si Lazar Paču, principalii experti financiari ai Serbiei de la acea vreme, Đorđe Vajfert, Dimitirije Ćirković si altii.

La construirea cladiri au mai contribuit si diverse alte firme de constructii, precum fratii Štok, decorul palatului l-a realizat Franja Valdman, Bora Kovačević, Domenic d’Andrei, R. Marković, Jozef Gara si altii.

Pe parcursul timpului, cladirea a fost adaptata de mai multe ori, cele mai insemnate schimbari s-au efectuat intre anii 1956/57 si 1958/59, apoi in 1986, a fost partial reconstruita in 2014…etc.

1024px-Belgrade_Cooperative,_front_view

800px-Geozavod,_gornje_stepenice

Lasă un comentariu