Irina Comnen Ducaina

A fost imparateasa in Bulgaria, pe vreme celui de-al II Imperiu Bulgar si cea de-a treia sotie a tarului Ioan Asan II, mama tarului (cezarului) Mihail Asen I.

Irina a fost fica  despotului Teodor Comnen Duca, despotul Epirului si al Mariei Maria Petraliphaina (sora sevastocratōrului Ioan Petraliphas).

In 1230 Irina si familia ei au fost capturati de catre ostasii tarului Ioan Asan II, in lupta de la Klokotnitsa si dusi la Tarnovo. Irina find foarte frumoasa, tarul Asan II se indragosteste de ea si o i-a de sotie in 1237.

Biserica s-a opus acestei casnicii, deoarece fica sa Maria Asanina Comnena, a fost casatorita cu unchiul Irinei.

Irina si Ioan Asan II au avut trei copii:

Ana (sau Teodora), care s-a casatorit cu sevastocratōrul Petru inainte de 1253.
Maria, casatorita cu Miso Asan, ajuns la tronul Bulgariei 1256–1257.
Mihael Asn I, ajuns la tron (1246–1256).

 In 1241 Ioan Asan II moare si la tron ajunge Caliman I al Bulgariei, fiul sau cu sotia Ana Maria a Ungariei. Caliman I a fost otravit in 1246, iar tronul l-a preluat  Mihael Asan I, fiul Irinei. Se presupune ca pe Caliman la otravit Irina, ca la tron sa ajunga fiul ei Mihael II.

Mihael find minor, la conducere ajunge Irina.

In cele din urma Irina va fi expulzata din tara, dupa moartea fiului ei in 1256 si se va retrage la o manastire sub numele de Xenia.

220px-Irene-Komnene-Kastoria
Sursa

2 răspunsuri

  1. […] Irina Comnen DucainaA fost imparateasa in Bulgaria, pe vreme celui de-al II Imperiu Bulgar si cea de-a treia sotie a tarului Ioan Asan II, mama tarului (cezarului) Mihail Asen I. Irina a fost fica  despotului Teodor Comnen Duca, despotul Epirului si al Mariei Maria Petraliphaina (sora sevastocratōrului Ioan Petraliphas). In 1230 Irina si familia ei au fost […] […]

  2. […] a ajuns la tronul Bulgariei prin casatoria cu Maria, fica lui Ionita Asan II si al Irinei Comnen a Epirului. Nu este cunoscuta data sa de nastere, dar nici de deces. Numele sau adevarat e posibil […]

Lasă un comentariu