Nicolae Constantin Batzaria

Besaria, Basarya, Bațaria sau Bazaria, avand porecla Moș Nae, Moș Ene si Ali Baba.

Nicolae (20 noiembrie 1874 – 28 ianuarie 1952), a fost un activist macedoroman, scriitor, invatator si inspector scolar la scolile Romanesti din Imperiul Otoman.

La varsta de 30 de ani s-a alaturat miscarii Tinerilor Turci, iar dupa victoria acestora, va primi un loc in Senatul Otoman. Din cauza nationalismului Turc, va parasi acest post si se va stabili in Romania, unde va deveni un prolific contribuitor la literatura romana. Il va crea pe comicul Haplea, a colectat si publicat basme populare traditionale, novele pentru adolescenti si altele. Devine apoi jurnalist si colaborator la revistele Adevărul, Dimineața, Flacăra, Arhiva, Ovidiu si Gândul Nostru.

A fost persecutat si incarcerat de regimul comunist, petrecandu-si ultimi ani din viata in captivitate.

Batzaria s-a nascut la Crusova, unde a facut si scoala primara cu renumitul Sterie Cosmescu, apoi la Bitola, iar Facultatea de Litere la Bucuresti.

Devine un dedicat discipol al lui Nicolae Iorga.

Nu a reusit sa termine facultatea, insa a reusit sa lucreze ca jurnalist, educator si analist. A cunoscut mai multe limbi, precum Turca, Greaca, Bulgara, Sarba, Franceza si binenteles Romana si limba Armaneasca.

Intors in Macedonia, s-a angajat ca invatator la scoala romana din Ioanina si Bitola. In 1899, impreuna cu colegii sai il conving pe Ministrul Take Ionescu, sa aprobe suma de 724,000 lei ca subvenție pentru invatamantul din macedonia, mai tarziu, dupa ce suma s-a redus la jumate, a protestat virulent. Primind aceasta suma substantiala de bani, devine inspector scolar al institutiilor educationale Romanesti din cadrul provinciilor Otomane, Kosovo si Salonica.

Din Macedonia, devine corespondent al brosuri Neamul Românesc, care se publica in Romania sub egida lui Nicolae Iorga. Impreuna cu Tulliu, Nicolae Papahagi si Pericle Papahagi, a fondat Asociatia de Educatie a populatiei romanesti din Turcia, cu sediul la Bitola. Cererea lor de finanțare a declanșat dezbateri intense între politicienii români, dar ministrul Educației le-a aprobat suma de 600.000 lei, care mai tarziu sa ridicat la 1 milion de lei. Asociatii au fost in audienta la regele Carol I, care le-a aratat simpatie, find deacord cu aceasta campanie Macedoromana.

Nicolae a infintat la Bucuresti in 1903 si gazeta Românul de la Pind, care apoi va fuziona cu Revista Macedoniei.

Impreuna cu colegii sai, vor publica la Bitola si revista Lumina, find primul magazin Armanesc publicat in Rumelia.

BATZARIA_Nicolae
Sursa

 

4 răspunsuri

  1. […] familia Tătăranu, alături de alţi fruntaşi ai dispărutului partid conservator: Toma Stelian, Take Ionescu, Petre […]

  2. […] Hadjigogu. Articolele sunt adesea semnate de editori sau intelectuali cunoscuți Gheorghe Murnu, Nicolae Batsaria, Cesar Papacostia, Simon Mandrescu, Theodore Capidan, Take Papahaji, Aron Cotrus, Constantin […]

  3. […] Iorga, Gheorghe Murnu, Cesar Petrescu, Nushi Tuliu, Kusan Araya, Emanoil Papazisu, Vasile Diamandi, Nicolae Batsaria au scris în revistă […]

Lasă un comentariu