Revolutionarii macedo-romani in rascoala de Ilinden – partea II

Conform spuselor autorului Nikola Minov, majoritatea revolutionarilor din cadrul MRO (Organizatia Revolutionara din Macedonia), au fost de origine Armano-Vlaha. Organizatia a fost intemeiata (1894) de catre sase intelectuali: Damian Gruev, Dr. Hristo Tatarcev, Petar Pop Arsov, Ivan Hadzi Nikolov, Hristo Batandziev si Ivan Dimitrov, cu tendinta de a crea si obtine autonomie politica a Macedoniei.

Argir Nakov Manassiev,  revolutionar Bulgar, invatator si persoana publica, voievod al districtului de Gevgelia. S-a nascut in 1872 in satul Sehovo, Gevgelia, tatal Nako Dimitrov Manassiev, mama Stana Taneva Nakova din Schlöpintzi.

Atras de catre Gotse Delchev si Dame Gruev , Manassiev devine membru MRO in 1894, impreuna cu Atanas Mourdjev si Grigor Totev. Dupa rascoala de Ilinden, Manassiev lupta impotriva bandelor armate ale Grecilor. La anul 1905 la Congresul de la Salonic, a fost ales delegat de Rila. Din 1906 se stabileste la Sofia pana in 1908. Pe parcursul Razboiului din Balcan la 1912, a fost voluntar in armata Macedoneana de Adrianopol. Dupa eliberare ajunge guvernator al districtului Gevgelia, din 1913 pana in 1919. Se stinge din viata intr-o saracie crunta in 1932.

250px-Argir_Manasiev2

Apostol Petkov, s-a nascut in 1869 la Bojmica (Aksipoli, Grecia). La fel ca si Agir, se alatura Organizatiei Revolutionare MRO. A luptat in districtul Salonicului, a Gevgeliei, impotriva propagandei Grecilor si impotriva Turcilor, impreuna cu Ivan Karasuli, find considerati printre cei mai gloriosi luptatori.

Apostol_Petkov_01

Ivan Hristov Ordzhanov, cunoscut ca si Ivancho Karasulia sau Karasulski, a luptat impreuna cu Apostol Petkov. S-a nascut la Polikostro, Grecia de azi.

Ivancho_Karasuliyata1_IMARO

Vasil Chakalarov ( Smrdesh, 1874 – Bel Kamen, Lerin, 1913 ) – Membru MRO, s-a nascut la Smrdesh, regiunea Kastoria, a facut scoala primara in limba greaca, iar apoi in Bulgaria. Devine si el Revolutionar, inainde de rascoala de Ilinden. La anul 1913 a fost greu ranit si prins de soldatii  soldatii Greci, langa Bel Kamen, care apoi l-au ucis si i-au taiat capul.

Vasil_Chekalarov_IMARO_postcard

Dimitar Panjarova, cunoscut si ca Miter Vlahot, Vlasso, Miter Pandzari, Miter Pandžor (Konomladi , Kostursko , 1873 – Zupanišča, Kostursko, 1907), lider MRO A luptat in 1903 impotriva Turcilor la Kotas, apoi la Visheni (Visinija) si la  Pisoder (Writerion). Moare la anul 1907, find ranit in lupta Aposkep (Aposkepos).

Mihail Naumov Cekov ( 25 iunie 1873 – 1957 ) – revolutionar MRO, s-a nascut la Ekshi Su, Grecia de azi. In 1892 devine invatator la Vatasha, iar apoi in localitatea natala.

Pe timpul rascoalei de Ilinden, Mikhail Cekov, Georgi Pop Hristov, Togo Hadziev si Georgi Chakrov din Bansko, impreuna cu inca 200 de rebeli, ridica in aer calea ferata de la Ekshi Su si ataca cu succes localitatea Neveska. Dupa Primul Razboi Mondial se retrage la Line. Se stinge din viata in 1957 la Velingrad.

Mihail_chekov

Ivan Naumov – Alabakot (1870 – 24. VIII 1907), revolutionar MRO. A luptat la Crusova in 1903, apoi Veles, Prilep, Kichevo si Porechevo. In 1907 participa la batalia de la Knife. S-a nascut in localitatea Orehovec, Veles, intr-o familie modesta. S-a angajat si a lucrat la Drama si Kavala. Din 1900 devine membru MRO, impreuna cu fratele sau mai tanar, Pavle Naumov. A luptat impotriva Turcilor, devenind din 1902 voievod de Odrin si Smolensk. In 1903, lupta la Crusova, iar dupa rascoala se stabileste pentru o vreme la Sofia.

Lupta si scapa cu viata in batalia de la Knife, insa in vara aceluias an 1907, a fost ucis de doi Cetnici intre satele Belitsa si Kichevo.

ivan-naumov

Georgi Pop Hristov, mombru MRO, s-a nascut in 1876, la Krstoar, Bitola. Scoala o face in localitatea natala, iar apoi la Salonic.In 1902 este arestat, iar in 1903 este amnestiat. Pe timpul rascoalei a fost comandant la Lerin. Activeaza la Bitola, Kostur si Lerin. In mai 1904, participa ca delegat la Congresul de la Prilep, iar in 1905 la Rila. Lupta in Razboaiele Balcanice si Primul Razboi Mondial, dupa care se retrage in Bulgaria. Moare in 1962 la Sofia .

Kuzo Popdinov, cunoscut si cu numele de Kuzo Blatski, Blatska, Buboko sau Kuzo Bulgarche. Revolutionar Bulgar la Kostursko  S-a nascut la Blatza in 1875, Grecia de azi. Bunicul sau Vasily Smirnenski, a fost episcop de Smirna. La inceput a lucrat ca invatator Grec, iar apoi Bulgar. Membru MRO, ia parte si la rascoala de Ilinden.

KuzoPopdinov
Partea I

 

 

 

 

 

 

Un răspuns

  1. […] macedonian Goce Delčev, impreuna cu care au luptat mai multi macedoromani, precum Jane Sandanski, Dame Gruev si […]

Lasă un comentariu