Manastirea Nimnik

Lacasul, inchinat sfantului Nicolae, mai este cunoscut si sub denumirea de Manastirea Marian, apartinand Eparhiei de Branicevo, situata intre orasele Pozarevac si Veliko Gradište.

Denumirea manastiri se spune ca provine de la cuvantul Vlah „nimic“, din cauza unei fetite, considerata Sfanta, deoarece nu a vrut Turcilor sa le arate drumul spre lacas, ea find din aceasta cauza ucisa. Constructia in sine are denumirea de capela Sfanta.

Conform traditiei biserica a fist ctitorie a voievodul Bogosаv 1376, acesta find un dregator al marelui cneaz Lazar Hrebeljan, in vremea cand regiunile erau in stapanirea sa.

Manastirea a fost incendiata pe vremea Rascoalelor din Serbia, apoi renovata in 1825 si reconstruita sub forma de bolta si pardosita cu caramida de podea. La anul 1841 a fost ridicata si o turla cu clopot, iar in partea de nord-vest un conac, in care intre anii 1851-1853 a fost infintata o scoala.

Pe parcursul istoriei, biserica a fost de mai multe ori distrusa si apoi renovata, ultima reconstruire avand loc la anul 1891, cand o parte din materialul folosit la reconstruire a fost sustras din orasul roman Viminatium.

Iconostasul conceput la finele sec. 19, de catre pictorul Milisav Marković, este intemeiat in stil romanesc.

Manastirea Nimnik are doua capele, pe langa cea amintita mai sus, ce-a dea doua find inchinata Sfintei Fecioare.

De la anul 1936, pana astazi, lacasul devine manastire de maici sub patronajul sfintei Parascheva.

Nimnik_ulaz

nimnik

 

Un răspuns

  1. […] mai lucrat la icoanele din manastirea Nimnik, lucrarile find terminate pe  20 septembrie 1841 si la manastirea Gornjak […]

Lasă un comentariu