Casa lui Manaku

Manak Mihailović a fost fiul  macedoromanului Manojlo Manaka care a mostenit o casa la Belgrad. Casa era situata la coltul strazilor “Kraljević Marko” si “Gavrilo Princip”, cartierul “Savski venac”.

Casa era prevazuta cu o cafenea la parter, iar la etaj locuinte. Manaku a fost cunoscut in oras datorita faptului ca a era primul care a adus o orchestra de femei din Cehia, la inceputul sec. 20.

Casa lui Manacu a fost construita pe la anul 1830, in cartierul belgradean “Savamala”. La parter avea deschisa o cafenea si o brutarie, iar la etaj camere de locuit.

Casa este una dintre putinele constructii de arhitectura sud-balcanica, care s-au pastrat la Belgrad.

Incepand de la anul 1964 casa lui Manacu a fost transformata in muzeu de Etnografie. Etno creatorul Hristifor Crnilović si-a expus acolo realizarile sale de costume populare  central-balcanice.

Hristifor Crnilović s-a nascut in 1886, la Vlasotinci, a studiat pictura la Belgrad si Munich.

Dupa moartea sa, in zilele de azi in casa sunt organizate periodic expozitii de costume etno, carpete, diverse obiecte gospodaresti, instrumente muzicale, unelte, obiecte numismatice, toate care se foloseau odata prin gospodariile traditionale de la tara si altele.

001
002
2
Hristifor Crnilović

Un răspuns

Lasă un comentariu