Manastirea Kovin

Manastirea este situata in localitatea magheara Ráckeve, fiind una dintre cele mai vechi din Ungaria. Manastirea din Ráckeve azi apartine de Dioceza de Buda a Biserici Ortodoxe Sarbe, situata la cca 40 km de Budapesta, pe insula Csepel.

Se pare ca a fost prima data construita in sec. 12, pe vremea regelui maghear, Geza II (1141–1161), de catre regina Jelena, fica jupanului de Raska, Uros I. Aici find vorba de dinastia Vukanovici, care a domnit inainte de dinastia Nemanjici si despre a coror origine nu se stie nimic concret (vezi art. anterior).

Se presupune ca in sec. 16, aceasta biserica a fost transformata in manastire, deoarece in documentele Turcesti pe aceste meleaguri au fost amintiti unii monahi 1546.

Se pare ca iconostasul a fost adus din localitatea Kovin din Banat si dateaza de pe la anul 1770, fiind realizat aproape in intregime de catre iconari din Moscopole.

Clopotnica a fost probabil construita pe la anul 1756.

Pictura iconara a fost realizata la anul 1771 de catre Teodor Simeonov din Moscopole.

800px-Serbian_Orthodox_Church,_2005_Rackeve05_036
Sursa

2 răspunsuri

  1. […] Manastirea KovinManastirea este situata in localitatea magheara Ráckeve, fiind una dintre cele mai vechi din Ungaria. Manastirea din Ráckeve azi apartine de Dioceza de Buda a Biserici Ortodoxe Sarbe, situata la cca 40 km de Budapesta, pe insula Csepel. Se pare ca a fost prima data construita in sec. 12, pe vremea regelui maghear, Geza II […] […]

  2. […] de eparhia de Budimlje-Nikšić, ctirorie a jupanului Stefan Prvoslav, din dinastia Vukanovic – despre a carui origine nu se stiu multe (deced. inainte de 1220), fiul lui Tihomir, mormantul […]

Lasă un comentariu