Prim-ministrul Pál Teleki

Count Pál János Ede Teleki de Szék (1 noiem. 1879 – 3 april.l 1941) a fost prim-ministru al Regatului Ungariei intre anii 1920 – 1921 si 1939 – 1941. Expert in geografie, profesor univerzitar, membru al Academiei Ungare de Stiinta si al Asociatiei de Cercetasi.

Descendent al familiei nobiliare Aromane din Hunedoara, Transilvania (“The appearance of Greek traders in Pest”).

Este o figură controversată în istoria maghiară deoarece, în calitatea sa de prim-ministru, el a încercat să păstreze autonomia maghiară în circumstanțe politice dificile, dar și-a propus și a adoptat legi anti-evreiești de amploare

Teleki s-a nascut la Géza Teleki (1844–1913), sotia sa Irén Muráty (Muratisz) (1852–1941), tot din familie de Aromani, comercianti din Budapesta.

Face scoala Luterana din Budapesta intre anii 1885–1889, iar liceul intre 1889 –1897. In 1897 incepe sa lucreze la Univerzitatea din Budapest. Teleki apoi studiaza economia la Academia Regala Ungara. A fost voluntar in I Razboi Mondial.

Teleki a incercat sa evite implicarea Ungariei in Razboiul II Mondial.

A refuzau sa acorde aprobare pentru ca fortele Gernane naziste sa traverseze Ungaria si a refuzat sa coopereze cu nazistii. In aceasta perioada cca 100.000 de evrei din Polonia se refugiaza in Ungaria in 1939.

În jurnalele sale, ministrul italian de externe și ginerele lui Mussolini, Galeazzo Ciano, au scris că, în timpul unei vizite la Roma de către Teleki în martie 1940, el a evitat să ia orice poziție deschisă într-un fel sau altul, dar nu și-a ascuns simpatia pentru fortele Aliate. „Ciano a raportat că Teleki mai târziu a spus că speră” pentru înfrângerea Germaniei….

Oarecum, Teleki pana la urma a fost nevoit sa semneze aderarea Ungariei la Pactul Tripartit si sa permita trecerea trupelor Germane peste tara in sudul Romaniei. In martie 1941, Teleki respinge hotarat participarea Ungariei la invadarea Yugoslaviei. Hitler a pregatit apoi in secret atacul asupra Rusiei, Ungaria nu a fost instiintata despre aceasta intentie a Germanilor.

In martie 1941 si prim-ministrul al Yugoslaviei, Dragisa Cvetkovic (aroman) si ministrul de afaceri externe Aleksandar Cincar Marković, au fost nevoiti sa semneze Pactul Tripartit.

Dupa invadarea Germaniei in Ungaria, Teleki se sinucide 1941.

Pál_Teleki_01
Sursa

2 răspunsuri

  1. […] Familia Teleki este de origine Aromana (“The appearance of Greek traders in Pest”). Vezi si articolul anterior. […]

Lasă un comentariu